Knižní web

Tituly autora Václav V. Michalskij

Sledovat autora

Václav Václavovič Michalski(* 27. června 1938, Taganrog)

Narodil se ve městě Taganrog, Rostovská oblast, Ruská federace (býv. SSSR). Dětství a mládí prožil v Dagestánu, Kabardě a Čečně. Po ukončení střední školy pracoval v továrně, sloužil v Sovětské armádě. Vystudoval Literární institut A. M. Gorkého v Moskvě (1965), Vyšší dvouleté kurzy scénáristů a režisérů při Goskino SSSR (1975). Člen Svazu spisovatelů SSSR, kam byl přijat již ve čtvrtém ročníku Literárního institutu (1964). Laureát ceny Svazu spisovatelů SSSR K. A. Fedina (1979). Laureát Státní ceny RF (2002).

Václav Michalskij je zakladatelem a hlavním redaktorem nakladatelství „Soglasie“.

První povídka Václava Michalského byla otištěna roku 1960 v kostromských novinách Severní pravda. V roce 1963 vyšla jeho první kniha „Povídky“, vydaná v Machačkale Dagestánským knižním vydavatelstvím.

Autorova díla byla publikována samostatně a v autorských sbornících v nákladu převyšujícím 5 miliónů výtisků. Některá jeho literární díla byla přeložena do polštiny, francouzštiny, bulharštiny, němčiny, čínštiny a dalších jazyků. V roce 1986 spatřil svět „Výběr“ Václava Michalského, vydaného nakl. Sovětský spisovatel, ve kterém byly publikovány romány „Sedmnáct levých bot“ a „Tajné milosti“, a také novely a povídky.

V roce 2002 vydal Václav Michalskij román „Jaro v Kartágu“, vyznamenaný Státní cenou Ruské federace v oblasti literatury. Tento román se stal začátkem cyklu děl o tragických osudech ruské emigrace dvacátých let 20. století a vznikla z něj epopej, vyprávějící o osudu sester Mariji a Alexandře Merzlovských: „Jaro v Kartágu“, „Osamělý je všude na poušti“, „K radosti musí být dva“, „Chrám přátelství“, „Estomihi“ a „Ave Maria“.

Podle novel a románů Václava Michalského byly v Moskevském kinostudiu M. Gorkého natočeny celovečerní filmy. R. 1987 „Balada o staré zbrani“, r. 1981 „Katuška“, r. 1989 „Tajné milosti“, r. 1990 „Sedmnáct levých bot“. Václav Michalskij byl také ke všem autorem scénáře. Film „Sedmnáct levých bot/Za co?“ existuje ve dvou verzích. V pětidílném seriálu pro televizní vysílání a ve dvou dílech do kin.

V roce 2014 vyšly „Sebrané spisy“ Václava Michalského v 10 svazcích, které obsahují povídky, novely a romány, napsané během spisovatelovy padesátileté tvůrčí činnosti. Kromě umělecké prózy jsou součástí díla i vybrané publicistické články Václava Michalského, a také pojednání Valentina Petroviče Katajeva, Igora Škljarevského a Lva Anninského o spisovatelově tvorbě.

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80