Knižní web

Tituly autora F. Christiane

Sledovat autora

Christiane F.

Christiane Vera Felscherinow, jak zní její celé jméno, se narodila 20. května 1962 v Německu. Vystupuje jako hlavní hrdinka knihy My děti ze stanice ZOO, jež se dočkala také úspěšného filmového zpracování. Autobiografické vyprávění Christiane F. se stalo podkladem pro knihu, která šokovala celý svět.

V dětství rozhodně neměla na růžích ustláno. Její otec byl alkoholik a své sklony k násilí si vybíjel nejen na matce, ale i na obou dcerách. Když bylo Christiane 6 let, přestěhovala se její rodina na sídliště Gropiusstadt v západním Berlíně. Bezúspěšně se jednou dokonce pokusila o sebevraždu skokem z okna v 11. patře, a sice v okamžiku, kdy ji otec fyzicky napadl.

Drogy poprvé vyzkoušela když jí bylo 12 let. Začala s hašišem a marihuanou. O dva roky později už byla závislá na heroinu. Její matka se mezitím rozvedla s otcem a problémů své dcery si nedokázala všimnout celé dva roky.

V roce 1978, když bylo Christiane F. 16 let, měla během jednoho procesu figurovat jako svědek. To, co vypověděla, mimořádně zaujalo dva reportéry časopisu Stern, kteří si ji později přizvali k rozhovoru. Původně měl trvat dvě hodiny, ale protáhl se na další 2 měsíce. Výsledkem je autobiografická kniha, která šokovala tehdejší společnost a dokonale přehodnotila názory tehdejších lidí na mladistvé. Christiane F. je samozřejmě ústřední postavou téhle knihy a sama na ni měla obrovský zájem. Její úsilí o prolomení tabu ohledně drogově závislých mladých lidí marné rozhodně nebylo ani zdaleka. Práci podpořili také všichni členové party narkomanů, o nichž je v knize řeč.

V roce 2013 vyšla kniha Můj druhý život, která líčí její další osudy.

„Třicet pět let, a ještě jsem neumřela. Koho by kdy napadlo, že se dožiju jednapadesáti let?“

Christiane F. žila nějakou dobu s přítelem Alexandrem v Německu, později 6 let pobývala v Řecku s mužem, se kterým se zde seznámila. Následoval pobyt v USA než se opět vrátila do Německa. Do roku 1996, kdy se jí narodil syn Philipp, byla stále závislá na heroinu a prošla několikero léčení. Dnes o sobě tvrdí, že se závislosti zbavila.

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80