Knižní web

Tituly autora Jack Kerouac

Sledovat autora

Jack Kerouac (* 12. 3. 1922 - † 21. 10. 1969)

Americký spisovatel Jack Kerouac je v celém světě známý především jako nejvýznamnější představitel beatnické generace a autor románu Na cestě.

Celým jménem Jean-Louis Lebris de Kerouac se narodil v USA ve státě Massachusetts do francouzsko - kanadské katolické rodiny. Jeho dětství bylo vcelku šťastné, rodina byla soudržná a Jack se věnoval kopané. Velmi silně ho ovlivnila smrt bratra, o které napsal v knize Vize Gerarda, a také úmrtí otce. Studoval na Columbijské univerzitě, ale studium nedokončil, od roku 1942 sloužil u námořnictva a po válce se přihlásil ke skupině spisovatelů, jež vešla ve známost jako beat generation.

Jack Kerouac je zakladatelem a nejvýznamnějším představitelem skupiny známé jako beat generation. Roky žil jako tulák, je autorem patnácti románů, několika povídek, básní i filmových scénářů. Z knihy Na cestě se stal manifest beatníků.

Život Jacka Kerouca nebyl spoutáván konvencemi, žil naplno, nespokojil se s pouhým přežíváním a díky touze po svobodě byl často na cestách. Pokud dostal chuť, jednoduše vzal bágl a vyrazil. Chodil pěšky, stopoval, jezdil napříč spojenými státy a živil se vždy příležitostnými pracemi. Když zatoužil po usedlejším životě, jel zpátky domů, kde na něj čekala matka. Věřil v dharmu a vyznával buddhismus, ale dá se říci, že po celý život zůstal katolíkem.

Kniha Na cestě Jacka Kerouaca velmi proslavila. Stal se vzorem řady mladých lidí, ale on sám se s popularitou vyrovnával hodně těžko. O peníze a úspěch mu nikdy nešlo. Snažil se před lidmi schovávat a nakonec začal pít.

V roce 1960, poté, co Kerouac prošel uměleckou i osobní krizí, se uchýlil do ústraní a vrátil se ke katolicismu. Zemřel v roce 1969 důsledkem psychické vyčerpanosti a na následky alkoholismu.

Zobrazuji položky: 1 až 19 z 19
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80