obchodnik

Tituly autora Ivan Kraus

Sledovat autora

Ivan Kraus (* 1. března 1940)

je český spisovatel, herec a loutkoherec.
Autor vystudoval gymnázium, a dále Školu mezinárodních ekonomických vztahů.
Při studiích vystupoval v Dvořákově divadelní společnosti. Během vojenské služby založil umělecký soubor zabývající se hudbou, pantomimou a recitací. Následně byl hercem Jiřím Sýkorou přizván ke spolupráci do literárního kabaretu Experiment, kde se podílel jako spoluautor a interpret. Po rozpuštění kabaretu odešel s herci Josefem Krausem a Jaroslavem Kremlou do Havířova, kde za pomoci spisovatele Eduarda Světlíka založili literární kabaret Mikrodivadlo. Později byl autor angažován v Divadle Petra Bezruče v Ostravě, kde hrál v inscenacích Jana Kačera a Saši Lichého. V šedesátých letech hrál v černém divadle Hany Lamkové, spolupracoval s různými časopisy, rozhlasem a filmem, vystupoval v pařížské Olympii, Las Vegas a Los Angeles.
V srpnu odjel na zahraniční zájezd s divadelní skupinou Varieté Rozmarýn, ze kterého se nevrátil, a se svou manželkou herečkou Naděždou Munzarovou zůstal v exilu.
Vystřídal mnohá zaměstnání, až zakotvil ve vysílání pro mládež v TV-SWF Baden-Baden, kde se stal spoluautorem scénářů a loutkohercem.
Knihy a politické satiry Ivana Krause vycházejí v naší republice teprve od roku 1991, stal se častým účinkujícím pořadu Host do domu a jeho knihy jsou čteny na pokračování v Českém rozhlase.
Autor napsal například knihy: Klub šampionů, Veřejný písař, Rodinný sjezd, Mezinárodní polibky, Vedlejší nebe, Nejchytřejší národ, Medová léta, Muž za vlastním rohem atd.

Zobrazuji položky: 1 až 8 z 8
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80