Tituly autora Joanne Kathleen Rowlingová

Sledovat autora

Joanne Rowlingová (* 31. července 1965 Yate)

Joanne Rowlingová je britská spisovatelka píšící pod jménem J. K. Rowlingová. Proslavila ji zejména knižní série pro děti o čarodějnickém učni Harry Potterovi, která získala celosvětový úspěch, řadu ocenění a prodalo se jí více jak 400 milionů kopií. Všech 7 dílů se dočkalo také své filmové podoby.

Po ukončení série o Harry Potterovi se autorka začala věnovat psaní pro dospělé. Po románu Prázdné místo se však pro další knihu zcela odlišného žánru, detektivku, rozhodla použít pseudonym a vydávat se za "začínajícího spisovatele Roberta Galbraitha".

Tajemství Rowlingové vyšlo najevo, když se list Sunday Times začal podivovat, jak mohl debutující autor stvořit tak skvělé dílo.
"Doufala jsem, že tohle tajemství udržím o trochu déle, protože být Robertem Galbraithem bylo nesmírně osvobozujícím zážitkem," řekla Rowlingová. "Bylo skvělé publikovat bez mediálního poprasku nebo očekávání, a byla to čistá radost dostat zpětnou vazbu pod jiným jménem," dodala.
Jeden z recenzentů označil knihu za "fascinující debut", a další oceňoval schopnost mužského autora popsat ženské šaty. Stopou vedoucí ke skutečnosti, kdo je opravdovým autorem, byla skutečnost, že Rowlingová a "Galbraith" mají stejného agenta a vydavatele. Najít se také dají podobnosti ve stylu nové detektivky a dalšími pracemi Rowlingové.

Kromě psaní knih o Harry Potterovi je Rowlingová známá také svým životním příběhem, kdy se z života na sociálních dávkách stala během pěti let multimilionářkou.

Zobrazuji položky: 1 až 33 z 33
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80