Knižní web

Tituly autora Jan Werich

Sledovat autora

Jan Werich (* 6. února 1905 - † 31. října 1980)

byl spisovatel, zpěvák, dramatik, herec, divadelní a filmový scénárista, celým jménem Jan Křtitel František Serafínský Werich.
Na gymnáziu se seznámil se svým pozdějším divadelním kolegou Jiřím Voskovcem. Po maturitě začal studovat práva na Karlově univerzitě, která ale nedokončil.
V roce 1926 spolu s Jiřím Voskovcem vytvořili dvojici, pracovali v časopisu Přerod, a následně začali spolupracovat v Osvobozeném divadle, kde uvedli hru Vest Pocket Revue. Spolupráce Voskovce a Wericha pokračovala, a v letech 1935-1937 přešli do Spoutaného divadla, kde uvedli hru Balada z hadrů. Následně se vrátili k Osvobozenému divadlu, které bylo další rok uzavřeno, a Werich s Voskovcem i jejich kolega Jaroslav Ježek byli nuceni opustit Československo. Odešli do USA, a teprve po skončení 2. světové války se vrátili zpět do vlasti. Založili nakrátko Divadlo V+W, ale Voskovec nakonec emigroval do Francie. Dále Werich působil jako herec v různých divadlech, ředitel Divadla ABC, až nakonec založil Divadlo Voskovce a Wericha, kde mu byl partnerem Miroslav Horníček.
Roku 1963 mu byl přidělen titul Národní umělec, a u příležitosti 100. výročí jeho narození vydala Česká národní banka pamětní stříbrnou minci.
V sedmdesátých letech byl režimem odsunut z hlavního kulturního dění, a zemřel po těžké nemoci v roce 1980.
Jan Werich napsal například knihy: Potlach, Italské prázdniny, Listování, Deoduši, a hlavně naprosto úžasnou knihu pohádek pro děti Fimfárum.
Divadelní hry s Jiřím Voskovcem: Kat a blázen, Osel a stín, Balada z hadrů, Nebe na zemi, Pěst na oko a mnoho dalších.
Ve filmech Jan Werich figuroval jako herec i scénárista např.: Hej rup, Byl jednou jeden král, Až přijde kocour, Císařův pekař a Pekařův císař, Pudr a benzín, Hudba z Marsu, Pan Tau a cesta kolem světa.
Jan Werich proslul mnoha citáty, a jeden za všechny: „Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“

Zobrazuji položky: 1 až 5 z 5
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80