Knižní web

Tituly autora P. D. Jamesová

Sledovat autora

Phyllis Dorothy Jamesová (* 3. srpna 1920 - † 27. listopadu 2014)

Britská spisovatelka detektivek, kterou proslavila řada příběhů s detektivem Adamem Dalglieshem, se narodila v anglickém Oxfordu. V šestnácti letech musela opustit školu a začala pracovat v nemocnici jako pracovnice Červeného kříže. Tam během druhé světové války potkala svého budoucího manžela. U toho se ale po válce rozvinula schizofrenie a Jamesová musela převzít péči o rodinu a dvě dcery.
Psát začala v polovině 50. let. Tehdy musela kromě práce zvládat večerní studium studovala a starost o nemocného manžela. Po jeho smrti nastoupila do kriminální sekce ministerstva vnitra, kde vydržela až do roku 1979. Zkušenosti z práce státního úředníka bohatě využila ve svých příbězích.
Svou poslední detektivní knihu Soukromá pacientka vydala v 88 letech. A v roce 2009 čtenářům nabídla "hovory" o detektivním žánru.
Kromě detektivek napsala čtyři knihy jiných žánrů, z nichž nejznámější je vědeckofantastický román Potomci lidí (1992). Ten se stal předlohou stejnojmenného filmu s Clivem Owenem a Julianne Moorovou v hlavních rolích.
K 80. narozeninám si autorka nadělila svůj životopis, který v češtině vyšel pod názvem Život nejsou jen vraždy (2000).

Zobrazuji položky: 1 až 3 z 3
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80