Knižní web

Tituly autora Mikko Rimminen

Sledovat autora

Mikko Rimminen

Mikko se narodil roku 1975 v Helsinkách, kde v devadesátých letech minulého století absolvoval kurzy tvůrčího psaní a kde dodnes žije a tvoří.
Publikovat začal jako básník, na počátku století stihl vydat dvě básnické sbírky, mimochodem velmi kladně přijaté čtenáři i kritikou, a spoluatorsky se podílel na úspěšné humoristické encyklopedii prapodivných zvířat a živočichů obývajících hovorový jazyk.
Jeho románová prvotina Igelitkové pivo (orig. Pussikaljaromaani) vyšla roku 2004 a rázem se stala finskou literární událostí. V roce 2007 pak vydal svůj zatím druhý, rovněž úspěšný román Poleno (orig. Pölkky), ve kterém opět zachoval prostředí hlavního města, ale zvolil zcela odlišnou formu.
V současné době vede kurzy tvůrčího psaní v Helsinkách a příležitostně pracuje jako nakladatelský redaktor.
Pro tvorbu Mikka Rimminena je příznačná jakási řízená chaotičnost, barokní rozevlátost, nekonvenční mísení stylů, lexikální bohatost, barvitost a silné tíhnutí k vizualizaci sdělení. Ve svých prózách rozhodně nezapře básnické počátky a vynalézavě využívá svou schopnost barevného a plastického vidění. Jeho doménou je výstižný popis městské atmosféry v nejrůznějších denních dobách, vnímavé a přesvědčivé zachycení pouličního ruchu i projevů nálad zdejších obyvatel, včetně nejroztodivnějších figurek i tvorů z říše zvířat.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.