Knižní web

Tituly autora Kóbó Abe

Sledovat autora

Kóbó Abe (1924-1993)

Přední japonský romanopisec, povídkář a esejista, dramatik a filmový scenárista, se narodil v Tokiu. Dětství prožil v Mandžusku, vystudoval medicínu, lékařskou praxi však nikdy neprovozoval.
Publikovat začal ve třiadvaceti letech; výrazněji na sebe upozornil v roce 1951 povídkovou sbírkou Zeď - Zločin pana S. Karmy, za niž získal Akutagawovu cenu. Bývá považován za hlavního představitele japonské avantgardy. Z jeho tvorby je znát, že si oblíbil západní literaturu, zvláště pak surrealismus, vědecko-fantastický žánr a Franze Kafku, oceňoval Karla Čapka. Několikrát navštívil Československo a čeština se stala vůbec prvním cizím jazykem, do něhož bylo Abeho dílo přeloženo. Knižně vyšel soubor povídek Červený kokon (Odeon 1971) a kromě Tváře toho druhého (č. 1981) rovněž klíčové dílo Písečná žena (č. 1965, 2005). Oba dva romány byly zfilmovány.
Od přelomu šedesátých a sedmdesátých let se Kóbó Abe stále intenzivněji soustředil na dramatickou tvorbu - jeho nejznámější divadelní hrou se stala Černá komedie Přátelé, uvedená na scénu Studiem Ypsilon roku 2000.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.