Knižní web

Tituly autora Lenka Lanczová

Sledovat autora

Lenka Lanczová (*29. prosince 1964, Dačice)

Je jednou nejčtenějších a nejvydávanějších současných autorek dívčích románů a knih pro mladé. Jejím rodištěm jsou Dačice a svůj první příběh napsala když jí bylo 13 let. Měl sice charakter pokusu, nicméně probudil v ní obrovskou zálibu, která se během následujících let u Lenky Lanczové přeměnila v celoživotní vášeň.

Lenka Lanczová má v současné době na svém kontě něco kolem padesáti knih, přičemž některé z nich se dočkaly i několikanásobného vydání.

... a není se čemu divit. Její romány se čtou doslova jedním dechem, jsou perfektním prokreslením života mladých lidí včetně jejich obvyklých i méně častých problémů. A právě to je gros jejího umění: nic totiž nepřikrášluje, problémy vykresluje takové, jaké skutečně jsou i v reálném životě. Prohřešky nemá snahu mentorovat, přesto dokáže čtenáře nenásilně nasměrovat ke správnému názoru, k ideálnímu řešení problému. Romány tak působí výchovně, aniž by se snažila kázat o tom, co se smí a co ne.

Také tématicky se Lenka Lanczová přesně trefuje do okruhu zájmů dospívajících čtenářů: popisuje první lásky, zabývá se falešným přátelstvím a vztahy obecně. Příběhy zmiňují problematiku drog, anorexie, alkoholismu, znásilnění i nejrůznějších závislostí.

Spisovatelka navštěvovala základní školu ve Slavonicích, v Jindřichově Hradci vystudovala Střední ekonomickou školu a poté byla zaměstnána u Okresní správy spojů, kde pracovala přesně jeden rok. V roce 1987 byla zaměstnána v Městské knihovně ve Slavonicích, kde pracuje i v současné době. Obě její děti se také věnují literatuře. Syn David píše poezii a dcera Sandra jde v matčiných šlépějích a věnuje se psaní románů pro dívky.

Její první román vyšel až po revoluci, v roce 1989, když se v České republice změnila politická scéna. Ediční plány nakladatelství ji totiž v éře komunismu naprosto přehlížely.

Každým rokem se její čtenáři dočkají přibližně tří až čtyř nových knih, přičemž každá obvykle slaví velký úspěch. Rozhodně ne nadarmo se Lenka Lanczová může chlubit celou řadou ocenění. Zmiňme například anketu Moje kniha z roku 2004. Tehdy se celkem 19 jejích románů probojovalo mezi 250 nejoblíbenějších knih všech dob. V žebříčku českých autorů tehdy zvítězila.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.