Knižní web

Tituly autora Simon Mawer

Sledovat autora

Simon Mawer (nar. 18. září 1948)

Anglický spisovatel žijící v Itálii.

Po ukončení střední školy v Somersetu absolvoval zoologii na Brasenose College Oxfordské univerzity. Většinu života pracoval jako učitel biologie postupně ve Spojeném království, na Maltě, Kypru a v Itálii. Od roku 1977 žije v Itálii, na římské Britské mezinárodní škole sv. Jiří přednáší biologii. Je ženatý a má dvě děti.

První román Chimera (Hamish Hamilton, 1989; česky: Chiméra) vydal ve třiceti devíti letech. Kniha získala McKitterickovu cenu v kategorii britských prvotin. Po dalších třech knihách přišel román Mendel's Dwarf (Mendelův trpaslík), jenž mu přinesl všeobecnou známost. Následovaly The Gospel of Judas (Jidášovo evangelium) a The Fall, která znamenala zisk Boardman–Taskerovy ceny pro rok 2003.

Román Swimming to Ithaca je inspirován jeho dětstvím prožitým na Kypru. Poté učinil další výpad na pole literatury faktu, když společně s chicagským Fieldsovým muzeem vydal dílo Gregor Mendel: Planting the Seeds of Genetics, jehož části odpovídají názvům soudobé expozice muzea.

V roce 2009 vyšla kniha The Glass Room (Skleněný pokoj) pojednávající o výstavbě funkcionalistické vily v Československu roku 1928. Kniha získala nominaci na nejprestižnější knižní ocenění anglofonního světa Man Bookerovu cenu. Roku 2012 uvedl dobrodužný román Dívka, která spadla z nebe, který je zasazený do druhé světové války, získal pozitivní kritiku.

Zobrazuji položky: 1 až 10 z 10
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80