Knižní web

Tituly autora Uderzo A., Goscinny R.,

Sledovat autora

Alberto Uderzo (* 25. dubna 1927)

je francouzský ilustrátor a kreslíř, celým jménem Alberto Aleandro Uderzo.
Autor se narodil v městečku Fismes u Remeše italským rodičům, a od třinácti let navštěvoval uměleckou školu Société Parisienne d´édition.
Alberto Uderzo již v mládí prokázal velký talent, když ještě jako školák ovlivněný kresbami Walta Desneye začal malovat. První kresby vydává časopis Juniorv roce 1940. Po skončení druhé světové války začíná kreslit slavné komiksy - Arys Buck, princ Rollin, Belloy, Kapitán Marvel Junior.
V roce 1951 se seznámil s kolegou René Goscinnym, s nímž pracoval na několika komiksech, a se kterým začal vytvářet svůj nejslavnější komiks Asterix, který poprvé vyšel v roce 1959 v časopise Pilote.
Goscinny umírá v roce 1977, přesto se Asterixovi ilustrátor Alberto Uderzo věnoval i nadále. V roce 2011 autor předává Asterixova dobrodružství mladším ilustrátorům, a odchází na odpočinek.



René Goscinny (* 14. srpna 1926, Paříž - † 5. listopadu 1977)

byl francouzský spisovatel, humorista, scenárista a režisér.
Autor se narodil polsko-ukrajinským rodičům, kteří se v roce 1928 přestěhovali za prací do Argentiny.
René Goscinny vystudoval francouzské lyceum v Buenos Aires, a následně nějaký čas pracoval v New Yorku.
Počátkem padesátých let 20. století se vrátil do Francie, a naplno se začal věnovat literatuře.
Spisovatel se stal autorem postavičky Mikuláše (Le petit Nicolas) , kterého stvořil společně s ilustrátorem Jeanem-Jacquesem Sempém. Mikulášovy příběhy se staly velmi úspěšnými, přesto se nejvíce proslavil s postavami Asterixe a Galů, které vytvořil s kolegou a ilustrátorem Albertem Uderzem.
René Goscinny se stal spoluzakladatelem Studios Idéfix, kde vznikaly animované filmy Asterix a Kleopatra, Daltonovi na výletě a mnoho dalších filmů. Byl také šéfredaktorem komiksového časopisu Pilot, a spolutvůrcem komiksu Lucky Luke.

Zobrazuji položky: 1 až 16 z 16
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80