Knižní web

Tituly autora Terézia Mora

Sledovat autora

Terézia Mora (*1970)

Terézia se narodila v bilingvní rodině v maďarském Šoproni. Od roku 1990 žije v Berlíně, kde vystudovala hungaristiku a divadelní vědu.
Za povídkový soubor Podivná hmota (Seltsame Materie, 1999) z maďarsko-rakouského pohraničí, kraje autorčina dětství, získala několik prestižních ocenění. V jedenácti děsivých i poetických povídkách o brutálních rváčích i do sebe uzavřených venkovanech, kteří zoufale touží po dobrém životě a lpí na starých zvycích, představila, jak brilantně pracuje s jazykem. Její povídky tvoří drobné strhující příběhy s překvapivě vyzrálým rukopisem.
V roce 2004 vydala Terézia Mora román Den co den (Alle Tage), který německá kritika vyzdvihovala jako "knihu desetiletí", "knihu nekonečného smutku, klidu a strhující krásy". Mezitím byl přeložen do dvanácti jazyků a autorka za něj získala několik ocenění, mimo jiné vysoce uznávanou Cenu Lipského knižního veletrhu.
Terézia Mora vyučuje kreativní psaní, píše divadelní a rozhlasové hry, televizní scénáře a překládá současné maďarské prozaiky (např. Péter Esterházy, Lajos Parti Nagy).

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.