Knižní web

Tituly autora Jarmila Bednaříková

Sledovat autora

Doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

Přednáší dějiny starověku na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a současně je pracovnicí Střediska pro interdisciplinární výzkum starých jazyků a starších fází jazyků moderních při Ústavu klasických studií téže fakulty. Absolvovala zahraniční badatelské pobyty a konference, mj. v Německu, Polsku, Rakousku, Švédsku a Velké Británii.
Je autorkou množství odborných statí o germánských kmenech a Hunech, germánských barbarských státech, pozdně antické společnosti a hospodářství, církvi a úloze světců, právu či ekologických problémech starověku. Její studie a stati byly publikovány v odborných časopisech a sbornících u nás i v zahraničí.
V současnosti se zabývá mimo jiné metodologií starověkých dějin. Podílí se na programu Filozofické fakulty MU s názvem „Migrace, menšiny, mezikulturní dialog“. Je rovněž autorkou Učebnice dějin pravěku a starověku pro ZŠ a primy gymnázií (Brno 2006) a historického románu z pozdní antiky Podzimní čas mocné říše (Brno 2004). Ve Vyšehradu vydala knihy Stěhování národů (2003), Stěhování národů a Východ Evropy (2006, se Zd. Měřínským a A. Homolou), Frankové a Evropa (2009) a Attila. Hunové, Řím a Evropa (2012).

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80