Knižní web

Tituly autora Miler Zdeněk, Kožíšek Josef

Sledovat autora

Zdeněk Miler (* 21. 2. 1921 - † 30. 11. 2011)

byl český režisér a výtvarník animovaných filmů pro děti. Narodil se v Kladně, vystudoval Státní grafickou školu v Praze a následně VŠUP.
Svoji uměleckou činnost začal ve zlínských atelierech, a od roku 1945 pod vedením Jiřího Trnky pracoval v barrandovském studiu Bratři v triku, kterému vytvořil i logo.
Zdeněk Miler se v naší republice a v zahraničí proslavil především seriálem o Krtečkovi, který má v současné době přibližně 50 dílů. Mezi další oblíbené animované postavičky patří Cvrček a příběhy o Štěňátku.
Svoji výtvarnou činnost rozšířil o ilustrace dětských knížek.
Zdeněk Miler je v roce 1956 držitelem ocenění Benátského lva na filmovém festivalu pro děti, získal cenu festivalu Montevideo a 28. října 2006 obdržel Medaili Za zásluhy I. stupně.

Josef Kožíšek (* 6. 7. 1861 - † 6. 7. 1933)

byl český básník a esperantista.
Autor vystudoval plzeňské gymnázium, následně učitelský ústav v Příbrami. Postupně působil jako učitel i ředitel v několika obecných školách. Po skončení první světové války se stal ředitelem literárního oddělení Státního nakladatelství v Praze.
Jelikož se svou tvůrčí činností zaměřil na děti, stal se tak následovníkem Josefa Václava Sládka a předchůdcem Františka Hrubína. Ve svých říkankách používal jednoduché verše, líčil venkovský život a tehdejší zvyky.
Autor své básně a verše publikoval také v časopisech.
Výběr z literárních a básnických děl Josefa Kožíška: Chudobky u cest, Studánka, Na sluníčku, Polámal se mraveneček, Poupata.

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80