Knižní web

Tituly autora Ondřej Suchý

Sledovat autora

Ondřej Suchý (* 16. září 1945)

ONDŘEJ SUCHÝ (*16. 9. 1945), žijící v Šemanovicích u Kokořína, je spisovatel, filmový publicista a historik, textař, karikaturista, scenárista a moderátor.
V roce 1964 nastoupil jako asistent produkce v Čs. televizi, začal se věnovat psaní a kreslenému humoru. Články s vlastními ilustracemi, karikaturami, kreslenými vtipy či fotografiemi publikoval v časopisech Kino, Melodie, Květy, Dikobraz, Vlasta, Sedmička, Scéna, Mladý svět, Týdeník Rozhlas aj. V letech 1979–1992 redigoval stránku humoru Kvítko ve Svobodném slově.
Napsal na 700 písňových textů, více než 30 knih pro dospělé, např. Vlasta Burian na cestě do 21. století, Oldřich Nový přichází, Z klobouku doktora Šlitra, Ljuba Hermanová, Jan Werich doplul k moři, Tajemství filmových hvězd, Werichův Golem a Golemův Werich, Inka Zemánková – dívka k rytmu zrozená, Werich, Cortés a Vlachovci (obě s D. Cortésovou), Aluminiový klíček Felixe Holzmanna, Magická Laterna a kamera pana Wericha (s J. Vlastníkem), Dobrý a ještě lepší František Nepil, Tři životy Lídy Baarové, Pan Werich z Kampy a Odposlechy aneb Já na bráchu (obě s J. Suchým), Pokrmy kořeněné smíchem, i knížky pro děti a mládež (Kupte strunu za korunu, A večer bude biograf, Chytila Dáda žížalu Jůlii, Dáda má kosa Oskara aj.).
Své kreslené vtipy a karikatury vydal v knížkách Houpačka pro 17 (s O. Dudkem), Anekdoty pro černou hodinku a To je ale myšmaš! Od roku 1997 uvádí v ČRo Dvojka svůj zábavný pořad Nostalgické muzeum Ondřeje Suchého, od roku 2013 Bazárek pro pamětníky. V roce 1993 obdržel Prix Bohemia Radio a v roce 1999 Národní cenu Prix Bohemia Radio. V roce 2011 vytvořil besední pořad Filmový klubíček.

Zobrazuji položky: 1 až 3 z 3
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80