Knižní web

Tituly autora Jerome Klapka Jerome

Sledovat autora

Jerome Klapka Jerome (* 2. května 1859, Walsall, Staffordshire – † 14. června 1927, Northampton)

Anglický spisovatel, novinář, dramatik a humorista, autor 49 knižních titulů a divadelních her.

Vyrůstal v chudých poměrech spolu se dvěma staršími sestrami a bratrem, který brzy zemřel. V patnácti letech ztratil otce a musel zanechat studií na střední škole a začít se starat sám o sebe a svou rodinu. Pracoval jako železniční dělník, balič, učitel, a pod jménem Harold Crichton vystupoval v kočovné herecké společnosti. Po třech letech od společnosti odešel, a rozhodl se psát humoristické povídky.

Jeho první dílo Na jevišti a bez angažmá bylo soupisem zkušeností a zážitků z putování s kočovnými herci. Ten velký úspěch přišel až v autorových třiceti letech, když časopis Home Chimes začal vydávat seriál na pokračování o třech vodácích. Celá kniha vyšla pod názvem Tři muži ve člunu (o psu nemluvě). Volné pokračování Tři muži na toulkách vyšlo o deset let později. Postupem času od humoristických románů přešel k vážnější tvorbě. Stalo se tak v období první světové války, kdy jezdil jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže.
Jerome Klapka Jerome vydával ilustrovaný časopis Lenivec, a redigoval společenský časopis Dnes. V roce 1897 bylo vydávání obou periodik ukončeno.

Spisovatel zemřel roku 1927 po těžkém úrazu na následky krvácení do mozku.

Nejznámější autorova díla: Tři muži ve člunu (o psu nemluvě), Tři muži na toulkách, Všechny cesty vedou na Kalvárii, Host z pokoje do dvora ve třetím poschodí, Láska Ulricha Nebendahla, Můj život a doba.

Zobrazuji položky: 1 až 9 z 9
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80