Knižní web

Tituly autora Palán Aleš, Čepelka Miloň,

Sledovat autora

Miloň Čepelka (* 1936 v Pohoří blízko Opočna)

Původním povoláním učitel českého jazyka a literatury, je spisovatel, textař, herec, scenárista a moderátor.
Po studiích na gymnáziu v Dobrušce a na Vysoké škole pedagogické v Praze (1954–1958) působil tři roky na základní škole v Novém Kníně. V roce 1961 nastoupil do armádní redakce Československého rozhlasu. Právě zde připravovali Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák slavný rozhlasový pořad z nealkoholické Vinárny U pavouka.
V roce 1967 Miloň Čepelka spoluzaložil Divadlo Járy Cimrmana, v němž působí jako herec dodnes (kdo by neznal jeho mamku z Aktu, dvojroli princů Jasoně a Drsoně z pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký, hraběte Zeppelina z Hospody Na Mýtince, učitele z Blaníku či babičku Boženy Němcové z Českého nebe).
Miloň Čepelka je v pravdě mužem pera: je autorem řady televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textů, zábavných a literárních pořadů, povídek (např. Svědectví inspektora Toufara, 2011, A jestli neumřel…, 2013), novel a několika básnických sbírek (Pět nocí k úplňku, 1990, Mandel sonetů, 2003, Deník haiku, 2009, a další). V rozhlase moderuje Knižní hitparádu na Country radiu a mnoho dalších pořadů.

Palán Aleš (* 1965 v Jihlavě)

Novinář a spisovatel. Je autorem řady knižních rozhovorů, například s Bohumilem Vítem Tajovským (Člověk musí hořeti), Danielem a Jiřím Reynkovými (Kdo chodí tmami), Janem a Gabrielem Florianovými (Být dlužen za duši), Petrem Esterkou (Rozhodni se pro risk), Ludvíkem Armbrusterem (Tokijské květy) či Kateřinou Šedou (I am Trying to Steal it Back). Publikuje zejména v Katolickém týdeníku a Hospodářských novinách. V roce 2016 vyšel jeho román Ratajský les a reportáže v katalogu Nejkrásnějších českých knih roku 51+.

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80