Knižní web

Tituly autora Zbyněk Hrkal

Sledovat autora

Hydrogeolog Zbyněk Hrkal

(nar. 1957), absolvent Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze, zahájil svou odbornou kariéru v roce 1981 v tehdejším Ústředním ústavu geologickém. V roce 1991 odešel do Francie, kde pracoval v Úřadu pro geologický a důlní výzkum (Bureau de Recherches Geologiques et Minieres) v Orleansu. Po návratu do ČR se stal vysokoškolským pedagogem Univerzity Karlovy a v roce 2003 byl jmenován docentem. Od roku 2004 je zaměstnán ve Výzkumném ústavu vodohospodářském, paralelně s tím se však i nadále věnuje pedagogické činnosti.
Jeho práce ho zavedla do pouštních oblastí střední Asie, Afriky a Ameriky i do tropické džungle jihovýchodní Asie nebo Amazonie. Poznal citlivou problematiku Středního východu jak z pohledu Izraele, tak arabských států, když působil na palestinských územích na Západním břehu Jordánu, v Saudské Arábii nebo ve Spojených arabských emirátech.
Jeho předchozí publikace O lidech a vodě (2015) aVoda včera, dnes a zítra (2018) byly dramatizovány jako četba na pokračování na rozhlasové stanici ČR Dvojka v pořadu Meteor. V roce 2019 získal Cenu Miroslava Ivanova za literaturu faktu. Je autorem více než šedesáti odborných článků publikovaných převážně v zahraničí. Pod pseudonymy Robert Hofman nebo David Spark, ale také pod vlastním jménem se věnuje rovněž beletristickému zpracování zážitků ze svých cest, a to v netradiční formě thrillerů: Cesta černého zlata (2007), V říši Opice a Hada (2010), Pátá kolona (2011), Vězeň z Guantanáma (2013), Kurýr (2016).

Zobrazuji položky: 1 až 3 z 3
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80