Knižní web

Tituly autora Gene Deitch

Sledovat autora

Gene Deitch (* 1924)

Americký režisér a scenárista animovaných filmů, držitel Oscara za animaci, se narodil v Chicagu, vyrůstal v Hollywoodu a v roce 1959 zakotvil v Praze. Jako animátor studia UPA získal na přelomu 40.–50. let 20. století dvakrát Zlatou medaili New York Art Directors Club za nejlepší televizní reklamu, jeho televizní reklamy se jako vůbec první dostaly do Muzea moderního umění v New Yorku.

Od roku 1955 pracoval pro studio Terrytoons spadající pod společnost 20th Century Fox, kde vytvořil dodnes známé postavičky John Doormat, Clint Clobber, Gaston Le Crayon, Sidney a Foofle. Pro Terrytoons vytvořil i první animovaný seriál určený pro televizní vysílání – Tom Terrific. Jeho animovaný film Sidney’s Family Tree byl v roce 1958 nominovaný na Oscara.

V roce 1958 si v New Yorku založil vlastní studio Gene Deitch Associates, Inc. Nabídka zajímavé práce od společnosti Rembrandt Films producenta Willliama L. Snydera přivedla Deitche roku 1959 do Prahy, kde se o rok později usadil natrvalo. V československé koprodukci natočil protiválečný film Munro, který v roce 1961 získal Oscara za animaci. V období mezi lety 1968–1993 pracoval jako animátor pro produkční společnost Weston Woods.

Ve spolupráci s českými animátory natočil pro společnost MGM dvanáct dílů seriálu Tom a Jerry a pro King Features některé příběhy Pepka námořníka. Převedl na plátno slavné obrázkové knihy Maurice Sendaka Tam, kde žijí divočiny a V noční kuchyni, zfilmoval i díla Isaaca Bashevise Singera, Tomiho Ungerea a dalších význačných autorů a ilustrátorů dětských knížek. V 60. letech se spolu s Adolfem Bornem a Jiřím Trnkou podílel na přípravě animované verze Tolkienova Hobita.

Na bázi původní figurky zvané Foofle vytvořil postavu Nudnika, která sehrávala hlavní roli v animovaném filmu Zde je Nudnik, jenž byl spolu s dalším Deitchovým snímkem Jak zabránit přátelství v roce 1964 nominován na Oscara. Film Obři z roku 1969 byl na dvacet let v Československu zakázán za svoji kritiku sovětské invaze. V roce 1994 se objevil ve vedlejší roli v českém filmu Víta Olmera Ještě větší blbec, než jsme doufali. Natočil více než 70 animovaných filmů a 7 televizních animovaných seriálů. V roce 2004 obdržel za celoživotní dílo cenu Annie Winsor McCay Award.

Z prvního manželství má v USA tři syny – Kima, Simona a Setha. Podruhé se oženil v roce 1964 s animátorkou Zdenkou Najmanovou, žijí spolu v Praze.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.