Knižní web

Tituly autora John Fante

Sledovat autora

John Fante (*8. dubna 1909 - † 8. května 1983)

John Fante se narodil v Coloradu do rodiny italských přistěhovalců. Pro jeho styl je charakteristická stručnost, přímočarost, množství dialogů a krátké kapitoly, jimiž se mu podařilo dosáhnout dojmu svižně plynoucího děje. Stal se inspirací pro spisovatele Charlese Bukowského, který v reedici nechal vydal jeho romány.

Do jeho literární tvorby se podstatně promítlo zbožné chování jeho matky a opilecké výstupy jeho otce, jichž býval ve svém dětství poměrně často svědkem. Studoval na církevní a jezuitské střední škole, vystudoval coloradskou univerzitu a Long Beach City College.

V roce 1929 začal psát. V různých časopisech mu vyšlo několik povídek. Jeho první román Počkej na jaro, Bandini! Vyšel v roce 1938. Následují beletristická díla Zeptej se prachu, Cesta do Los Angeles a Sny o kopci Bunker Hill. Ve všech těchto románech vystupuje postava Artura Bandiniho.

John Fante byl jedním z prvních spisovatelů, kteří vylíčili trpký život chudších vrstev žijících v Los Angeles.

Roku 1937 uzavřel sňatek s Joyce Smart a měl s ní čtyři děti. Později pracoval pro Hollywood a podílel se na tvorbě několika filmů, například Full of Life nebo Something for a Lonely Man.

V roce 1955 onemocněl cukrovkou a roku 1978 následkem této choroby oslepl. Román Sny o kopci Bunker Hill nadiktoval své ženě Joyce.

Zemřel 8. května 1983. Bylo mu 74 let.

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80