Knižní web

Tituly autora Scott Spencer

Sledovat autora

Spencer Scott

Scott Spencer je autor deseti románů zařazených na seznam bestsellerů podle New York Times a ověnčených cenami, k nimž patří především Endless Love (1979) a A Ship Made of Paper (2003), finalisté Národní knižní ceny.
Spencer se narodil v roce 1945 ve Washingtonu a ve věku dvou let se přestěhoval do chicagské čtvrti South Side. Jeho otec Charles byl v armádě, než začal pracovat v horké a hlučné chicagské ocelárně. Později to popsal v knize Blue Collar (Modrý límeček, 1978), kterou vydal vlastním nákladem. Spencer vzpomíná na své dětství jako na poklidné, přes napjaté rodinné finance a obavy rodičů o politické klima v éře mccarthismu, přičemž obojí bylo v té době před Spencerem drženo v tajnosti. Charles byl ve svém odborovém svazu opozičník a Spencer vzpomíná, že se občas bál o svou bezpečnost a dokonce o život. „Někdy se ráno před nastartováním motoru díval pod kapotu svého auta, jestli tam nemá bombu.“ Odlehlé části chicagského South Side byly v té době dějištěm brutálního rasového násilí, jemuž Spencerovi rodiče neochvějně vzdorovali, což pocit ohrožení domova a jeho významu ještě umocňovalo. Spencer byl od časného mládí náruživým čtenářem a rodiče ho v této vášni podporovali. V šestnácti letech objevil beatnickou subkulturu a byl tímto literárním hnutím silně ovlivněn. Přestože před získáním bakalářského titulu z angličtiny na Wisconsinské univerzitě studoval na Illinoiské univerzitě a chicagské Rooseveltově univerzitě, považuje se především za „absolventa chicagské soustavy veřejných knihoven“.
Všechny Spencerovy knihy jsou těsně spjaty s jeho životem. Svůj první román Last Night at the Brain Thieves Ball (Poslední večer na plese vykradačů mozků, 1975) napsal během vysokoškolského studia a bezprostředně po něm. Román se soustředí na psychologa a jeho nebezpečné experimenty v oboru ovládání hladu, což odráželo tehdejší Spencerovy pokusy s látkami ovlivňujícími psychiku a jeho studium behaviorální psychologie. Jeho druhá kniha Preservation Hall (Konzervárna, 1976) je o osudovém setkání ambiciózního muže s nevlastním bratrem, bývalým trestancem, když je oba uvězní sníh v izolovaném venkovském domě, který se v lecčems podobá domu v Rhinebecku ve státě New York, do něhož se Spencer později nastěhoval. Jeho další román Endless Love (Nekonečná láska, 1979) se zabývá obsesivním a všepohlcujícím vztahem mladého páru a stal se jeho prvním velkým úspěchem, když se po celém světě prodaly více než dva miliony výtisků. Endless Love se setkala se všeobecnou chválou ze strany kritiků, vydobyla Spencerovi postavení předního amerického autora a stala se předlohou filmu režírovaného Frankem Zeffirelim.
V roce 1986 Spencer vydal Waking the Dead (Probouzení mrtvých), příběh tragické lásky mezi profesionálním politikem a aktivistkou za lidská práva žijící v Chicagu. New York Times román zařadily mezi významné knihy roku a později byl podle něj natočen film, který produkovala Jodie Fosterová a hlavní role v něm vytvořili Billy Crudup a Jennifer Connelyová (česky jako Čekání na smrt). Na úspěch Walking the Dead Spencer navázal románem Secret Anniversaries (Tajná výročí, 1990), příběhem o dospívání mladé ženy ve Washingtonu v polovině 20. století, a Men in Black (Muži v černém, 1995), humoristickém románu o nečekaném úspěchu, jehož se dostane autorovi, kterému se nedaří prorazit, když napíše knihu o UFO. Secret Anniversaries a Men in Black se částečně odehrávají ve fiktivním městě Leyden ve státě New York, do něhož se Spencer vrací v mnoha svých románech. Leyden a mnozí jeho obyvatelé jsou vymodelováni podle Rhinebecku a Spencer tvrdí, že své postavy sice nezakládá přímo na skutečných lidech, ale čerpá z nich a vlastnosti různých osob spojuje, když „zrzka nechává kulhat a právníkovi přidává psa“.Po Men in Black Spencer vydal příběh The Rich Man’s Table (Boháčův stůl, 1998) o napjatém vztahu mezi americkou hudební ikonou ve stylu Boba Dylana a jeho neuznaným synem. V posledních letech Spencer vydal romány A Ship Made of Paper (Loď z papíru, 2003), Willing (Svolní, 2008) a Man in the Woods (Muž v lesích, 2010). Spencerovy nebeletristické novinářské texty vycházejí v The New York Times, The New Yorker, Rollong Stone a GQ. Vyučoval rovněž literární psaní na Columbijské univerzitě a v literárním semináři Iowské univerzity.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.