obchodnik

Tituly autora Hans Christian Andersen

Sledovat autora

Hans Christian Andersen (* 2. dubna 1805 – † 4. srpna 1875)

byl dánský básník, dramatik a spisovatel dětské literatury.
Spisovatel pocházel z velmi nuzných poměrů, což se projevilo i na jeho psychice. Jeho otec zemřel, když bylo Hansovi jedenáct let, proto musel opustit školu a začít pracovat v továrně.
Malý Hans si postavil své loutkové divadlo, vytvořil loutky a zkoušel různé hry, mimo jiné i od Williama Shakespeara. Po útěku do Kodaně se snažil uplatnit jako loutkoherec a zpěvák. V Kodani se seznámil s ředitelem divadla Jonasem Collinem, který mu zajistil stipendium na gymnáziu v Salgelse, a později přešel na školu v Helsingoru. Andersen nebyl studijním typem, proto na škole velmi trpěl, a získal tak pouze základy vzdělání.
Autor do většiny svých textů vkládá prvky ze svého života, který neprožíval zrovna radostně. Hans Christian Andersen po celý svůj život trpěl svým původem, jeho láska nebývala opětovaná, byl přehnaně ctižádostivý a přecitlivělý.
Přesto se Andersenovy pohádky staly klasikou, jsou stále velmi oblíbené, a na jejich motivy byly natočeny filmové pohádky (Malá mořská víla, Sněhová královna, Děvčátko se zápalkami, Císařovy nové šaty …)
Mimo již uvedené napsal také H. Ch. Andersen také: Divoké labutě, Uspávač, Slaví, Cínový vojáček, Čarovná truhlice, Ošklivé káčátko, Pasáček vepřů atd.

Zobrazuji položky: 1 až 9 z 9
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80