Knižní web

Tituly autora Pavel Kantorek

Sledovat autora

Pavel Kantorek (* 17. května 1942, Olomouc)

je autor kreslených vtipů, povídek, přírodovědec a profesor fyzikálních věd.
Profesor RNDr. Pavel Kantorek, Ph.D. vystudoval gymnázium, a následně fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Z kádrových důvodů nebyl původně na vysokou školu přijat, až po roce práce v ostravských dolech mohl studium nastoupit. Před obhajobou odjel s bratrem do Jugoslávie, když v ten den přišli do České republiky Rusové. Rozhodl se, že se vrátí, až okupace pomine. V roce 1978 přišel autor o české občanství. V kanadském Torontu si dodělal doktorát z fyziky, přednáší a učí na Ryerson Univerzitě v Torontu, kde je uznávaným odborníkem. Přednáší teorii elektromagnetických polí, kosmologii, holografii, vyvíjel optická vlákna atd.
Kresby a vtipy se pravidelně vydávaly (1964 – 1968) v humoristických časopisech např. Dikobraz. Po emigraci bylo zveřejňování zakázáno. V autorových kresbách vystupovaly zejména postavičky koček, myší a psů, které měly lidské vlastnosti a myšlení.
Pavel Kantorek své kresby a povídky vydal v řadě knih: Velká kniha vtipů, Lék na manželství, Žoužel a jiné povídky, Jak přežít doktora, Knížka pro kočku, Historické okamžiky, Židovské anekdoty a jiné.

Zobrazuji položky: 1 až 4 z 4
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80