Knižní web

Tituly autora Jiří Havel

Sledovat autora

Jiří Havel (* 27. července 1924, Pěnčín - † 18. září 2016)

je český prozaik, básník a autor literatury pro děti.
Spisovatel se narodil ve vesničce Pěnčín poblíž Jablonce nad Nisou v Českém ráji. Po roce 1939 byl Jiří Havel totálně nasazen, a po skončení druhé světové války pracoval v různých zaměstnáních – účetní, vychovatel, obchodní cestující, redaktor okresních novin. Počátkem padesátých let pracoval jako redaktor v časopise Pionýr. V roce 1971 byl z postu šéfredaktora odvolán a vyškrtnut ze Svazu spisovatelů. Rehabilitován byl až po roce 1989.
Zpočátku své literární kariéry se věnoval dospělým čtenářům, pro které vydal 5 sbírek. Postupně se soustředil na dětské čtenáře, kdy začal spolupracovat s časopisy Sluníčko a Mateřídouška, dále se podílel na tvorbě čítanek pro základní školy, a stal se autorem textů k desítkám leporel.
Jiří Havel je autorem mnoha úspěšných knih, například: Člověče, nemrač se, Království nesmyslů, Veselé noty, Malovaný svět, Než zazvoní potřetí, Kdo vodí koně po pěší zóně, Malované čtení.
Velmi oblíbený se stal kreslený seriál Barbánek. Vznikl ve spolupráci s výtvarnicí a ilustrátorkou Věrou Faltovou. Komiks vypráví o pejskovi Barbánkovi a jeho člověčím kamarádovi Honzovi. Spolu prožívají spoustu příhod a dobrodružství. Barbánek je velmi hezky zpracovaný komiks s roztomilými kresbami, do kterého je zasazen humor a výchovné prvky. Seriál byl mnoho let součástí časopisu Ohníček, Sluníčko, a následně byl vydán i v několika knižních publikacích.

Zobrazuji položky: 1 až 8 z 8
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80