Tituly autora Karin Fossumová

Sledovat autora

Karin Fossumová (*6. listopadu 1954, Sandefjord, Norsko)

Kritikové o ní tvrdí, že je královnou norské kriminální literatury. Původně se věnovala poezii. Její první básnická sbírka se jmenovala Snad zítra a vydána byla roku 1974. V současné době je autorkou povídek, básní, ale především kriminálních románů.

Karin Fossumová se může pochlubit desetidílnou sérií detektivek, v nichž coby vyšetřovatel a hlavní postava vystupuje Konrad Sejer. Román Indická nevěsta, který je v pořadí pátým z této série, vyšel i u nás a Karin Fossumová za něj obdržela ocenění Los Angeles Times Book Prize za nejlepší norský kriminální román všech dob.

Poté, co jí v roce 1974 vyšla básnická sbírka, se Karin Fossumová v literárním světě odmlčela na téměř dvacet let. Pracovala v nemocnici, v odvykacím středisku pro drogově závislé a také v domově důchodců. Teprve v roce 1995 byl vydán první z dílů populární série s Konradem Sejerem.

Desetidílná řada se dočkala překladu do víc jak šestnácti světových jazyků, některé z příběhů byly zpracovány jako dvě minisérie a celovečerní film. Je také autorkou dvou samostatných knih, podle nichž byly natočeny filmy Dívka z jezera a Dům bláznů.

V současné době Karin Fossumová žije s manželem a dvěma dětmi v Oslu.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.