Knižní web

Tituly autora Joseph Sheridan Le Fanu

Sledovat autora

Joseph Thomas Sheridan Le Fanu (*28.4.1814 v Dublinu, †7.2.1873 tamtéž)

Joseph byl spolu s Edgarem Allanem Poem nejvýznamnějším tvůrcem hororových příběhů 19. století. Jeho rodina se mohla pochlubit nejen hugenotskými předky, ale také silnou uměleckou tradicí (babička Alicia Sheridan Le Fanu i prastrýc Richard Brinsley Sheridan byli dramatiky a kreativita nevymizela ani s Josephem Sheridanem Le Fanu – jeho neteř Rhoda Broughton se prosadila jako spisovatelka).
Vystudoval právo na Trinity College v Dublinu, ale tomuto oboru se nikdy nevěnoval a stal se novinářem a posléze i majitelem několika periodik. V roce 1844 se výhodně oženil se Susannou Bennettovou, která mu porodila dvě dcery a dva syny, ovšem již o čtrnáct let později ovdověl.
Ačkoli se jeho literární tvorba neomezila jen na tajemné, hororové příběhy, jsou to právě tato díla, která si udržela zájem čtenářů dodnes. Z nich bezesporu nejznámější je Carmilla, odehrávající se v osamělých končinách Štýrska první poloviny 19. století. Kromě nevšední zápletky, plastičnosti postav a dokonalého vylíčení prostředí zaujme také na tehdejší dobu velmi odvážným vylíčením lesbického vztahu mezi upírkou Carmillou a komtesou Laurou.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.