Knižní web

Tituly autora Andy Warhol

Sledovat autora

Andy Warhol (1928 – 1987)

Andy, slavný americký malíř, grafik, filmový tvůrce a spisovatel, se narodil v Pittsburghu jako Andrej (Andrew) Warhola rusínským přistěhovalcům z vesničky Miková v dnešním severovýchodním Slovensku.
Jeho výtvarný talent byl zřejmý od dětství – v Pittsburghu vystudoval design a stal se bakalářem výtvarných umění, poté se přestěhoval do New Yorku, kde začal kariéru jako reklamní ilustrátor. V „divokých“ šedesátých letech dvacátého století se proslavil jako ikona pop-artu: fascinovala ho americká masová kultura, metodou sítotisku často zobrazoval typické americké produkty – plechovky od Coca-Coly a Campbellovy polévky, dolarové bankovky, celebrity typu Marilyn Monroe či Elizabeth Taylorové. Jako zakladatel uměleckého studia The Factory („Továrna“) byl obklopen skupinou bohémů – umělců, hudebníků, spisovatelů i undergroundových celebrit. Spolupracoval se skupinou Velvet Underground a zpěvačkou Nico, navrhl také obaly dvou desek Rolling Stones. Je autorem několika knih; do češtiny byly přeloženy jeho experimentální A: román (a, A Novel, 1968) a „neformální autobiografie“ Filozofie Andyho Warhola: Od A k B a zase zpět (The Philosophy of Andy Warhol; From A to B and Back Again, 1975, Kniha Zlín, 2011). V roce 1968 přežil pokus o atentát. Zemřel v roce 1987 po banální operaci žlučníku.
Navzdory svému známému výroku o „patnácti minutách slávy“zůstává Warhol více než dvacet let po své smrti stále kontroverzní a uhrančivou postavou, objektem řady výstav, biografií, vzpomínkových knih.

Zobrazuji položky: 1 až 2 z 2
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80