Tituly autora Friedrich Dürrenmatt

Sledovat autora

Friedrich Dürrenmatt

(1921-1990) Německy píšící švýcarský dramatik, romanopisec a esejista, autor rozhlasových her, vůdčí osobnost švýcarské a evropské literatury 20. století, se narodil do rodiny evangelického kněze. Po studiích přírodních věd, filozofie a literatury na školách v Curychu a Bernu vystřídal několik zaměstnání - pracoval jako kreslič a grafik, psal divadelní kritiky. Nakonec se začal plně věnovat vlastní tvorbě, takže brzy proslul jako jeden z nejvýznamnějších německy hovořících světových spisovatelů. Angažoval se i politicky a často vystupoval jako kritik dobových poměrů.
Jeho první divadelní hra Psáno jest byla uvedena již v roce 1947; od té doby Dürrenmatt napsal řadu dalších vynikajících dramat: Návštěva staré dámy, Fyzikové, Play Strindberg, Herkules, Augiášův chlév... Navíc divadlu zasvětil i úvahy teoretické (Problémy divadla, Přednáška o Schillerovi) a svůj dramatický talent dokázal rovněž uplatnit v práci pro rozhlas (hry Noční rozhovor, Proces o oslí stín aj.).
Pro Dürrenmattovu tvorbu je příznačné groteskní, paradoxní vidění světa; jeho texty v sobě propojují komiku s tragikou, reálné prvky s nereálnými. Tímto způsobem se autor snaží uchopit syrovou realitu, zbavit ji mýtů a pohodlných, avšak falešných jistot. Nejinak je tomu i v případě jeho próz, detektivních příběhů z padesátých let: Soudce a jeho kat, Podezření, Malér a Slib.

Zobrazuji položky: 1 až 5 z 5
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80