Knižní web

Tituly autora Charles Bukowski

Sledovat autora

Charles Bukowski (* 16. srpna 1920 - † 9. března 1994)

Henry Charles Bukowski se narodil v Ardenachu v Německu. Když mu byly 3 roky, přestěhovala se jeho rodina do Los Angeles. Známý je nejen svým literárním dílem, ale především bouřlivým životem, nezřízeným pitím alkoholu, sázením a bujarým střídáním žen. Procestoval Spojené státy a mimo to, že byl spisovatel, vystřídal řadu nejrůznějších zaměstnání.

Svým způsobem života, některými myšlenkami a literární tvorbou se Charles Bukowski řadí k beat generation, ale ve skutečnosti nemá s touto skupinou prakticky nic společného. Především v cílech a v přístupu k životu se s nimi zcela rozchází.

I přes svůj bouřlivý život, časté pitky a sexuální experimenty se dožil relativně vysokého věku, 73 let.

Literární tvorba Charlese Bukowského je naprosto specifická. Je protnuta drsným humorem a neotesanými výrazy, které mohou některým lidem vadit a nemusí rozhodně sedět každému. Celé řadě čtenářů ale tento styl přirostl k srdci a je mu oddaná. V knihách Charlese Bukowského velmi často jako vypravěč vystupuje Henry Chinaski, jehož život není zrovna spořádaný a ani nepochází z vyšších vrstev společnosti, takže nám dává možnost nahlédnout na Ameriku z jiného úhlu pohledu, než jaký nám překládá tolik známý americký sen.

První povídka mu byla vytištěna v roce 1944, ale později byla jeho díla odmítána a on začal s pitím a nejdivočejší fází svého života. Střídal ženy, zaměstnání i podřadné podnájmy. Právě toto období však pro Bukowského bylo obrovským zdrojem inspirace. Mezi jeho nejznámější díla patří Poštovní úřad, Všechny řitě světa i ta má, Zápisky starého prasáka, Škvár nebo sbírky básní Láska je pes a Někdy jste tak sami, až to dává smysl.

Knihu Poštovní úřad Bukowski údajně napsal za dvacet nocí, během nichž padlo 20 láhví whisky.

Charles Bukowski zemřel 9. března 1994 v Kalifornii poté, co téměř rok bojoval s leukémií. Jeho poslední knihou je Škvár, jenž byl vydán posmrtně.

Zobrazuji položky: 1 až 12 z 12
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80