Knižní web

Tituly autora Leslie Marmon Silková

Sledovat autora

Leslie Marmon Silková (*1948 v Albuquerque)

Leslie vyrůstala na pueblové rezervaci Laguna v Novém Mexiku.
Po studiích na Novomexické univerzitě debutovala nejprve jako autorka povídek, později zčásti shrnutých v antologii Muž, který pošle dešťové mraky (The Man to Send Rain Clouds, 1974) a básní, jež vydala ve sbírce Žena z Laguny (Laguna Woman: Poems, 1974). Román Obřad (Ceremony) z r. 1977 zaujal již svou originální formou, v níž se drsně realistický styl bělošské prózy mísí s prvky tradičního indiánského vyprávění, a Silkovou zařadil mezi nejvýznamnější představitele americké indiánské literatury.
Po svazku nových i ranějších prozaických a básnických textů Vypravěči příběhů (Storyteller, 1981) vydala autorka r. 1992 další román s názvem Almanach mrtvých (Almanac of the Dead), temnou výpověď o ničivém účinku euroamerické civilizace na původní obyvatelstvo Ameriky.
Vášnivým zaujetím a kritickým tónem se vyznačuje i soubor esejů o dnešním životě indiánských společenství Žlutá žena a krása ducha (Yellow Woman and a Beauty of the Spirit, 1996). Zatím posledním dílem Silkové je v současné době dokončovaná próza Zahrady v dunách (Gardens in the Dunes), zasazená do prostředí amerického Jihozápadu počátku 20. století.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.