Knižní web

Tituly autora Miroslav Žbirka

Sledovat autora

MIRO ŽBIRKA

slovenský zpěvák a skladatel, se narodil 21. 10. 1952 v Bratislavě jako nejmladší ze tří sourozenců ve smíšeném manželství – otec byl Slovák a matka Angličanka. Miro je podruhé ženatý, se svoji ženou Katkou žije v Praze; z prvního manželství má dceru Denisu, z druhého dceru Lindu a syna Davida.
Již ve svých patnácti letech stál Meky, jak se mu často říká, u zrodu rockové skupiny Modus. V období 1976–1980 natočil s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a další. V roce 1977 získal společně s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za píseň Úsmev. Po odchodu z Modusu založil v roku 1981 s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. Jeho prvním sólovým albem byl Doktor Sen. V roce 1982 se Miro – jako první slovenský interpret – stal československým Zlatým slavíkem. Ve stejném roce zvítězil na mezinárodním festivalu v rakouském Villachu s písničkou Love Song (V slepých uličkách), kde obdržel i cenu Radia O3. O rok později získal zlatou Bratislavskou lyru za píseň Nechodí.
Za svoji dlouhou kariéru absolvoval množství koncertů i koncertních turné doma i v zahraničí, zahrál si v muzikálu Neberte nám princeznú a natočil řadu autorských alb. Po dvaceti letech si Miro několikrát zopakoval vítězství v anketě Zlatý slavík, tentokrát na Slovensku. Několikrát se stal osobností televizní obrazovky (cena OTO).
Zatím posledními alby jsou Empatia (2009), nominovaná na album roku českých hudebních cen Anděl), a Symphonic Album (nejznámější skladby M. Žbirky v symfonických aranžích), které získalo platinovou desku.

Zobrazuji položky: 1 až 5 z 5
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80