Knižní web

Tituly autora Chown Marcus

Sledovat autora

Marcus Chown (*1959)

Marcus, známý popularizátor kosmologie, je recenzenty i čtenáři oceňován především pro svou schopnost spojit vědecký přehled a nadhled s poutavým vypravěčským uměním.
Vystudoval fyziku na Londýnské univerzitě a astrofyziku na proslulém americkém výzkumném pracovišti Caltech (California Technology Institute) v Pasadeně. Zde také zahájil svou kariéru jako radioastronom. Po nějaké době se rozhodl vrátit zpět do Velké Británie, kde mj. spolupracoval s BBC.
V současné době žije v Londýně se svou ženou Karen, působí jako kosmologický poradce populárně-vědeckého týdeníku New Scientist (specializuje se na velký třesk a paralelní vesmíry) a především se věnuje psaní populárně naučných knih o astrofyzice, což mu umožňuje spojit obě jeho vášně: fyziku a psaní.
Již jeho první kniha, Afterglow of Creation (Odlesk stvoření, 1993), mu získala ocenění Science Writers Award 1994 a stala se jednou z nejprodávanějších populárně naučných publikací ve Velké Británii.
V češtině doposud vyšly jeho knihy: Čarodějná pec: pátrání po původu atomů (a. 1999, č. 2005), Vesmír hned vedle: dvanáct šokujících myšlenek z přední výspy vědy (a. 2001, č. 2003) a Musíme si promluvit o Kelvinovi - Vesmír.
Quantum Theory Cannot Hurt You: A Guide to the Universe (Kvantová teorie nikoho nezabije: průvodce vesmírem) vyšla ve Velké Británii v r. 2007, ve Spojených státech o rok dříve pod názvem The Quantum Zoo: A Tourist´s Guide to the Neverending Universe (Kvantová zoo: turistický průvodce nekonečným vesmírem). Poslední autorova kniha, Felicity Frobisher and the Three-Headed Aldebaran Dust Devil (Felicity Frobisherová a tříhlavý ďábel z prachu Aldebaranu, 2008), je určena dětem.

Zobrazuji položky: 1 až 2 z 2
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80