literární kavárna

Tituly autora Bešťáková Eva, Ježková Dagmar

Sledovat autora

Eva Bešťáková (* 12. září 1932, Kolín)

je česká spisovatelka dětské literatury, a povídek se zaměřením na sci-fi.
Autorka vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, a po studiích působila jako středoškolská profesorka a následně redaktorka nakladatelství Kruh. V roce 1974 musela toto místo z politických důvodů opustit, a dlouhých patnáct let pracovala jako knihovnice.
Eva Bešťáková debutovala psychologickým románem Myší válka. Dále napsala známou knihu Volání černé kachny, což je soubor povídek pro mládež, které obsahují tajemství, dobrodružství a fantazii. V povídkách se objevuje kontakt s jinou civilizací, která zkoumá a testuje lidstvo. Další známější sbírka Vánoce na nitkách obsahuje v povídkách prvky fantasy, myšlenky o změně toku času, a následné změně lidských osudů.
Autorka je přesto nejvíce známá svými knihami pro děti, například: Bára a Flíček mají prázdniny, Dupálek – příhody malého ježečka, Kačenka Madlenka, Písmenkové pohádky, Princezna bílých tygrů, Malovánky do čítanky, Peřina v kufru.


Dagmar Ježková (* 25. prosince 1953, Opočno pod Orlickými horami)

je česká ilustrátorka dětských knih, leporel, omalovánek, učebnic, časopisů a komiksů.
Autorka vystudovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, speciální ateliér filmové a televizní grafiky.
Po ukončení studií se začala věnovat tvorbě pro děti, kterou má velmi ráda, věnuje se jí s nadšením, láskou, fantazií a naprosto ji naplňuje.
Dagmar Ježková po dlouhou dobu spolupracuje s časopisem Pastelka, a mnoha nakladatelstvími, které se zaměřují na dětské knihy.
Autorka je členkou a zejména spoluzakladatelkou Klubu ilustrátorů dětské knihy.
V roce 2000 získala Cenu učitelů za ilustrace ke knize M. Motlové: Se zvířátky za vrátky.
Ilustrovala například knihy: Adam půjde do školy, Co ještě nevím, Pokladnice pohádek, České pohádky, České pověsti pro malé děti, Čím budu, Hrajeme si s pohádkou a mnoho dalších.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.