Knižní web

Tituly autora Guy de Maupassant

Sledovat autora

Guy de Maupassant (* 5. 8. 1850 - † 6. 7. 1893)

byl francouzský spisovatel, dramatik a novinář.
Autor se stal jedním z hlavních představitelů literárnímu realismu a naturalismu.
Guy de Maupassant se narodil na zámku Miromesnilv v Seine-Inférieure do rodu de Maupassant. Po rozvodu svých rodičů odcestoval s matkou a bratrem do města Étretat v Normandii. Autor vystudoval lyceum v Rouen, a po dokončení odchází studovat práva do Paříže.
Dobrovolně se zúčastnil prusko-francouzské války, v roce 1871 opustil Normandii a natrvalo se odstěhoval do Paříže, kde pracoval jako úředník na ministerstvu námořnictví, a na ministerstvu veřejného vzdělání.
Pod pseudonymem Joseph Prunier vydal svou první povídku v L´Almanach lorrain. Další povídku En canot podepsal jménem Guy de Valmont. Od roku 1882 se začíná plně věnovat literární tvorbě. Během deseti let napsal přes 300 povídek, několik románů, divadelních her a cestopisů.
Autor proslul svým vypravěčským talentem, umístěním románů do normandského venkova a městského prostředí, milostným tématem, a zapracováním významných okamžiků života samotného autora do románů.
Guy de Maupassant umírá 6. července 1893 v ústavu pro choromyslné na následky syfilidy, se kterou dlouhá léta bojoval.
Nejznámější díla spisovatele: Kulička, Miláček, Slečna Fifi, Silná jako smrt, Povídky sluky, Mont-Oriol, Naše srdce, Příběh jednoho života, Divadelní zkouška, Povídky dne a noci, Dům u Tellerů.

Zobrazuji položky: 1 až 7 z 7
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80