Knižní web

Tituly autora Petiška Eduard, Miler Zdeněk

Sledovat autora

strong>Eduard Petiška (* 14. 5. 1924 – † 6. 6. 1987)

Český básník, prozaik, překladatel a autor pohádek pro děti, který používal i pseudonymy E.P., Alois Formánek, Petřík.
Po absolvování gymnázia byl totálně nasazen jako soustružník v čelákovické továrně. Jakmile skončila druhá světová válka, započal studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v oboru germanistiky a srovnávací literatury, kde získal titul PhDr.
Publikoval v oblasti prózy, poezie, přispíval do novin, dětských časopisů, spolupracoval s rozhlasem a filmem, překládal z němčiny atd.
Působil v Syndikátu českých spisovatelů a Umělecké besedě. Přátelil se s mnoha dalšími významnými umělci – spisovateli a malíři.
Eduard Petiška je autorem mnoha především dětských knih, které jsou stále žádané, opětovně vydávané, a mají je v oblibě čtenáři už po několik generací. Byly přeloženy do několika desítek jazyků, a prodeje se vyšplhaly ke dvaceti milionům kusů.
Výběr z děl Eduarda Petišky: O jabloňce, Jak krtek ke kalhotkám přišel, Aničky malířka, Martínkova čítanka, Pohádkový dědeček, Třicet manželek atd.Zdeněk Miler (* 21. 2. 1921 - † 30. 11. 2011)

Český režisér a výtvarník animovaných filmů pro děti.
Narodil se v Kladně, vystudoval Státní grafickou školu v Praze a následně VŠUP.
Svoji uměleckou činnost začal ve zlínských atelierech, a od roku 1945 pod vedením Jiřího Trnky pracoval v Barrandovském studiu Bratři v triku, kterému vytvořil i logo.
Zdeněk Miler se v naší republice a v zahraničí proslavil především seriálem o Krtečkovi, který má v současné době přibližně 50 dílů. Mezi další oblíbené animované postavičky patří Cvrček a příběhy o Štěňátku.
Svoji výtvarnou činnost rozšířil o ilustrace dětských knížek.
Zdeněk Miler se stal v roce 1956 držitelem ocenění Benátského lva na filmovém festivalu pro děti, získal cenu festivalu Montevideo a 28. října 2006 obdržel Medaili Za zásluhy I. Stupně.Eduard Petiška a Zdeněk MilerAutoři spolupracovali na knize Jak krtek ke kalhotkám přišel. Děj vypráví o krtkovi, který zatoužil po kalhotkách s kapsami. S pomocí přátel vypěstuje len, připraví nítě, utká látku, nastříhá a ušije kalhotky. Nádherně zpracovaná kniha s ilustracemi Zdeňka Milera a textem Eduarda Petišky

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.