Tituly autora Doris Lessingová

Sledovat autora

Doris Lessingová (* 1919)

Narodila se v Persii, dnešním Íránu. Rodiče brzy přesídlili do Jižní Rhodésie (současné Zimbabwe), kde Lessingová chodila do klášterní školy a na dívčí střední školu. V devatenácti se poprvé provdala a měla dvě děti; zakrátko se rozvedla a vzala si německého židovského uprchlíka Gottfrieda Lessinga, s nímž měla další dítě. Roku 1949 odešla podruhé rozvedená Lessingová do Londýna.
Roku 1950 debutovala románem Tráva zpívá. Četné autobiografické rysy nese protagonistka Zlatého zápisníku (1962), experimentálního románu, který ve své době šokoval způsobem, jakým zobrazoval válku mezi pohlavími. Na začátku 70. let se Lessingová obrátila k science-fiction a publikovala řadu utopií a antiutopií, např. Paměti té, co přežila (1974) nebo Výroba zmocněnce pro planetu 8 (1994). Uznání se také dostalo dvěma jejím autobiografickým svazkům nazvaným Pod kůží (1994) a Procházka ve stínu (1997) a po událostech z 11. září se stal znovu aktuálním její román Hodná teroristka (1985).
Doris Lessingová obdržela roku 2007 Nobelovu cenu jako teprve jedenáctá žena a jako nejstarší člověk v kategorii literatura vůbec.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.