Knižní web

Tituly autora Morris,Goscinny

Sledovat autora

Morris (* 1. prosince 1923, Kortrijk - † 16. července 2001)

je belgický karikaturista, celým jménem Maurice De Bevere.
Autor vystudoval jezuitskou vysokou školu ve městě Aalst, přesto jeho učitel matematiky prorokoval rodičům, že z jejich syna nikdy nic kloudného nebude, protože si stále maloval do učebnic.
Po studiích byl Morris zaměstnán v animátorských studiích Compagnie Belge d´Actualités, kde se ještě před válkou setkal s kolegy Peyem a André Franquinem. Po skončení druhé světové války společnost ukončila činnost, a Morris si našel práci jako ilustrátor ve vlámských novinách Het Laatste Nieuws, a v týdeníku Le Moustique, kde vytvořil 250 titulních stránek a řadu dalších ilustrací a karikatur filmových hvězd.
Morris se proslavil zejména postavičkou Lucky Luka, kterou vytvořil pro komiksový časopis Spira, a kterého doplnil texty francouzský tvůrce komiksů a spisovatel René Goscinny.



René Goscinny (* 14. srpna 1926, Paříž - † 5. listopadu 1977)

byl francouzský spisovatel, humorista, scenárista a režisér.
Autor se narodil polsko-ukrajinským rodičům, kteří se v roce 1928 přestěhovali za prací do Argentiny.
René Goscinny vystudoval francouzské lyceum v Buenos Aires, a následně nějaký čas pracoval v New Yorku.
Počátkem padesátých let 20. století se vrátil do Francie, a naplno se začal věnovat literatuře.
Spisovatel se stal autorem postavičky Mikuláše (Le petit Nicolas) , kterého stvořil společně s ilustrátorem Jeanem-Jacquesem Sempém. Mikulášovy příběhy se staly velmi úspěšnými, přesto se nejvíce proslavil s postavami Asterixe a Galů, které vytvořil s kolegou a ilustrátorem Albertem Uderzem.
René Goscinny se stal spoluzakladatelem Studios Idéfix, kde vznikaly animované filmy Asterix a Kleopatra, Daltonovi na výletě a mnoho dalších filmů. Byl také šéfredaktorem komiksového časopisu Pilot, a spolutvůrcem komiksu Lucky Luke.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.