Knižní web

Tituly autora Margaret Yorkeová

Sledovat autora

Margaret Beda Laminie Nicholsonová

Ve světě je spíše známá pod pseudonymem Margaret Yorkeová. Je jednou z nejslavnějších britských spisovatelek detektivních románu. Její knihy najdete vedle titulů od P. D. Jamesové nebo Ruth Rendellové. Narodila se v anglickém městečku Surrey, žila ale – až do roku 1937 – v irském Dublinu.
Během druhé světové války pracovala jako řidička Ženské královské námořní služby. Po válce byla zaměstnána ve dvou oxfordských knihovnách; jednou z nich byla věhlasná Christ Church – Yorkeová sem vstoupila jako první žena vůbec. Svou literární kariéru odstartovala v roce 1957 napínavým a romantickým románem Letní let (Summer Flight).
První detektivku vydala až roku 1970, jmenovala se Smrt ráno (Dead in the Morning). Představila v ní postavu Dr. Petera Granta, oxfordského univerzitního profesora anglické literatury, specialistu na Shakespeara, s velkým talentem na vyšetřování. Detektiv Peter Grant se pak stal úspěšným vyšetřovatelem deseti dalších knižních pokračování. Z tlaku napsat celou sérii však vzešly tvůrčí potíže, které se staly neúnosnými, a tak kariéra oxfordského profesora skončila.
V roce 1974 Yorkeová představuje psychologicko-detektivní román Žádné vyznamenání pro majora (No Medals for the Major), který již obsahuje všechny důležité vlastnosti, jež jsou pro Yorkeovou tolik typické: perfektní vykreslení charakterů postav, situace zpočátku vyhlížející poměrně všedně, postupně směřující až k nervy drásajícímu vyvrcholení.
V jejích románech nenajdeme vrahy, kteří se zničehonic vynoří jako čertík z krabičky v poslední kapitole, a jiné příkrasy, známé z tradičních detektivek. My víme, kdo zločin spáchal, napětí však spočívá v touze zjistit, co se stane dál. Jde o to, jak zločin ovlivňuje životy postav a ničí jejich osobní vztahy. Margaret Yorkeová má smysl pro detail a dialogy, pochopení pro taktiku postav. Dokáže perfektně odhadnout situaci, jednání lidí, rozhodnutí vedoucí k výhře či k selhání, rozhodnutí, která vytvářejí příběh, jenž se zřídka vyvine směrem, jakým čtenář očekává. Svůj úspěch Yorkeová sama vysvětluje skutečností, že se při psaní řídí pravidlem „piš o tom, co znáš“; i proto se děj všech jejích románů odehrává v prostředí anglického venkova.
V současnosti má Margaret Yorkeová na svém spisovatelském kontě více než čtyřicet knih. Její romány vycházejí ve čtyřiceti zemích světa. Získala za ně mnoho ocenění, mezi jinými v roce 1982 cenu Švédské akademie Swedish Academy Detection award za nejlepší cizojazyčný román (The Scent of Fear) nebo v roce 1999 prestižní cenu detektivní literatury, Zlatou dýku.
Posledních 45 let zůstává věrná venkovskému hrabství Buckinghamshire, kde žije se svou rodinou.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.