Knižní web

Tituly autora Jiří Suchý

Sledovat autora

Jiří Suchý (* 1. října 1931)

Narodil se v Plzni. Je zpěvák, herec, textař, spisovatel, skladatel, hudebník a grafik.
Pod vlivem J.Voskovce a J.Wericha napsal první texty a začal se věnovat divadlu. Nejprve v Redutě, později se podílel na vzniku Divadla Na zábradlí a v roce 1959 založil spolu s Jiřím Šlitrem divadlo Semafor, kde působí dodnes. Napsal přes 1 500 písňových textů, z nichž mnohé vyšly v knižních sbírkách (Klokočí, Motýl, Pro kočku, Růže růžová, Trocha poezie), nepočítané je vydaných prozaických děl - povídkových souborů, autobiografických a vzpomínkových publikací, libret a knižních rozhovorů; průřezovým dokumentem je dvacetisvazková Encyklopedie Jiřího Suchého. Řadu knih si sám ilustroval.
Nezaměnitelný rukopis mají jeho či spoluautorské divadelní hry, muzikály a písničková pásma (např. Člověk z půdy, Zuzana je sama doma, Dobře placená procházka, Jonáš a tingl-tangl, Jonáš a doktor Matrace, Kytice, Dr. Johann Faust, Praha II, Karlovo nám. 40, Jonáš, dejme tomu v úterý, z novějších Lysistrata, Levandule).
Autorsky se podílel na filmech Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v šantánu, Nevěsta, Jonáš a Melicharová, Jak je důležité míti Melicharovou aj.) v nichž také hrál. K řadě dalších filmů napsal texty písní.
Je držitelem mnoha ocenění, dvou čestných doktorátů, Medaile Za zásluhy II. stupně (1995), Čestné medaile T. G. Masaryka (1998), Zvláštní ceny kolegia Thálie (2002), Ceny Ministerstva kultury ČR (2005), Ceny Jaroslava Seiferta (2005).

Zobrazuji položky: 1 až 33 z 33
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80