Knižní web

Tituly autora Dušan Zbavitel

Sledovat autora

Dušan Zbavitel (*1925)

Indolog Dušan je autorem asi dvaceti českých i anglických původních děl o Indii, její kultuře a náboženství a téměř půl druhé stovky překladů z bengálštiny, sanskrtu, pálí, angličtiny a němčiny. Z jeho českých knih uveďme alespoň monografii o Rabíndranáthu Thákurovi (1960), monografii Starověká Indie (1985), Průvodce dějinami staroindické literatury (s J. Vackem, 1996), Hinduismus a jeho cesty k dokonalosti (1993) nebo učebnice bengálštiny a sanskrtu a z jeho překladů Upanišady a přetlumočení řady děl Rabíndranátha Thákura.
Čtenáři knih vydaných naším nakladatelstvím ho znají jako překladatele šestisvazkových sérií Nejkrásnější divy světa a Enigma, Kroniky historie světa, Lexikonu malířství a grafiky a několika desítek dalších knih.
Zbavitel je nositelem několika vysokých indických i českých vyznamenání. Roku 1977 ocenila vláda Západního Bengálska jeho anglicky vydané dějiny bengálské literatury Thákurovou pamětní cenou, v roce 2004 dostal českou Státní cenu za překladatelskou činnost a roku 2006 mu udělil prezident Indické republiky řád Padma bhúšan za zásluhy na poli indické kultury.
Po dlouhá léta přednášel na Filosofické fakultě Karlovy univerzity a vyučoval na pražské Jazykové škole. Naší veřejnosti je znám také z četných veřejných přednášek a rozhlasových pořadů.

Zobrazuji položky: 1 až 5 z 5
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80