Knižní web

Tituly autora Georges Simenon

Sledovat autora

Georges Simenon

(13. 2. 1903 - 4. 9. 1989) Tohoto belgického spisovatele potkalo to, co se jinak stává jen největším mistrům detektivního žánru: jméno jeho komisaře Maigreta zastínilo samotného autora. Samozřejmě - zásluhu na tom měla i nezapomenutelná filmová role Jeana Gabina, ale dlouhá série literárních maigretovek svědčí o tom, že jejich tvůrce napsal svou postavu opravdu skvěle.
Maigretův životní styl je totiž nezaměnitelný a komisařovu nepostradatelnou dýmku, zálibu v dobrém jídle a pití, schopnost vcítit se do zločincova jednání či neomylný instinkt, který vede k odhalení zločinu účinněji než rozumová úvahu, jistě není třeba českým čtenářům příliš představovat.
Příběhy se odehrávají všude tam, kam Simenona, Belgičana usazeného ve Francii, život přivedl: v Paříži, jejíž vůni dokázal nezapomenutelně zachytit, na francouzském venkově, v Bretani a Normandii, ve Švýcarsku i ve Spojených státech nebo Kanadě, kde léta pobýval, na souši i na moři…
To vše jsou kulisy pro velkou "lidskou komedii", jejíhož autora jistě ne nadarmo nazval André Gide "Balzacem 20. století".

Zobrazuji položky: 1 až 13 z 13
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80