Tituly autora Edgar Dutka

Sledovat autora

Edgar Dutka (*1941 ve Vídeňském Novém Městě v Rakousku)

Scénárista, režisér, dramaturg a spisovatel.

Dětství prožil v Břeclavi. Otec zemřel, matka byla odsouzena do komunistického vězení za převaděčství, odtud uprchla a emigrovala. Se synem, který prožil dětství v dětském domově a u pěstounů, se setkala až po dvaceti letech v roce 1968.

Dutka vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU, od roku 1974 působil jako dramaturg, scenárista a posléze i režisér ve Studiu Jiřího Trnky a Bratři v triku. Je autorem nebo spoluautorem scénářů k 43 animovaným filmům, např. O Maryšce a Vlčím hrádku (1980) nebo Klub odložených (1989). Od počátku 90. let učí scenáristiku a dějiny animace na FAMU a na vysokých školách se již více než deset let používají jeho odborná skripta Minimum z historie české animace (AMU 2002, 2006, 2012) a Minimum z dějin světové animace (AMU 2004, 2012), pojatých jako humorné zážitkové vyprávění.

Literárně Dutka začínal jako autor povídek, v šedesátých letech napsal knihu U útulku 5, která však vyšla až o čtyřicet let později (PROSTOR, 2003). Jednotlivé povídky pojí jeden dětský hrdina, který nepateticky popisuje příhody z dětského domova. Kniha byla nominována na cenu Magnesia Litera. Druhé Dutkovo prozaické dílo Slečno, ras přichází (PROSTOR, 2004), které vypráví fena německého ovčáka, získalo řadu pozitivních kritických ohlasů a autor za ně dostal v roce 2005 Státní cenu za literaturu. Vypravěčka glosuje vztah k lidem, ústředním motivem je však její vztah ke svobodě, již symbolizuje australská buš – Dutka v roce 1968 odjel do Austrálie za svojí matkou, která mu umožnila na místě cestovat. Austrálie pak inspirovala i další Dutkův povídkový soubor Záliv osamění & Zapomenuté australské povídky (Listen, 2007), v němž se autor klaní beatnikům.
Povídky Staženi z kůže ze tmy vycházíme (Torst, 2007) se vrací do 50. let, S realistickou detailností popisují komunistický teror. Krom toho Dutkovi vyšel též literární přepis realizovaného scénáře Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny? (Česká televize 2009) a dále Dvanáct nejkrásnějších pohádek napadených skřítky Kazisvěty a mnou zachráněných (Mladá fronta 2009), v nichž drží naoko tradiční linku pohádek, do podoby záporných postav vtipně vtěluje komunistické záškodnické skřítky.

Dosud poslední Dutkovo vydané dílo Matka vzala roha (PROSTOR 2016) volně navazuje na knihu U útulku 5. V autobiograficky laděných povídkách autor ztvárnil své zážitky z dětského domova.
Knihy Edgara Dutky vyšly rovněž v zahraničí, např. v němčině či holandštině.

Edgar Dutka je ženatý, má dvě dcery a pět vnoučat.

Zobrazuji položky: 1 až 6 z 6
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80