Knižní web

Tituly autora Dirie Waris, Millerová Cathleen

Sledovat autora

Waris Dirie (*1965)

Waris se narodila v Somálsku a pochází z rodiny kočovných nomádů, s nimiž vyrůstala v somálské poušti. V třinácti utekla do Mogadiša, odkud se po čase dostala do Londýna a do New Yorku, kde se jí podařilo vybudovat závratnou kariéru herečky, spisovatelky a supermodelky mezinárodního věhlasu. Hrála ve filmu, v předních světových metropolích předváděla modely pro nejprestižnější značky, objevila se na fotografiích módních časopisů Elle, Glamour či Vogue a její kniha Květ pouště se stala světovým bestsellerem. Že život veřejně známé osobnosti nemusí však být jen příjemný, dokazuje i skutečnost, že v roce 2004 ji přímo v jejím vídeňském bytě napadl mentálně narušený Portugalec a roku 2008 ji v Belgii unesl a tři dny věznil neznámý taxikář.
Dnes žije Waris Dirie ve Vídni, pracuje jako mimořádná vyslankyně při OSN, věnuje se vlastním nadacím a je nositelkou mnoha mezinárodních ocenění.
Waris Dirie je přední protagonistkou boje proti ženské obřízce, kterou jsou z tradičních důvodů každoročně nuceny podstoupit tisíce mladých Afričanek. Mnohé z nich za toto surové zmrzačení zaplatí cenou nejvyšší – životem. Waris ví, o čem mluví. Vždyť sama v pouhých pěti letech podstoupila infibulaci, nejkrutější formu ženské obřízky vůbec.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.