Knižní web

Tituly autora Václav Vorlíček

Sledovat autora

Václav Vorlíček (* 1930, Praha)

je český scenárista a filmový režisér.
Václav Vorlíček vystudoval v padesátých letech FAMU obor režie. Jeho absolventským filmem se stal krátký hraný snímek Direktiva. Následně nastoupil jako asistent režie do Filmového studia Barrandov, a postupně zaujal pozici pomocného režiséra. Režijním debutem byl dětský detektivní film Případ Lupínek, který ukázal režisérův talent.
Václav Vorlíček se nejvíce proslavil oblíbenou pohádkou Tři oříšky pro Popelku (L. Šafránková, P. Trávníček) . Pohádka je každoročně neoddělitelnou součástí televizního vysílání během vánočních svátků jak u nás, tak i v sousedním Německu.
Častým spolupracovníkem Václava Vorlíčka byl spisovatel a scenárista Miloš Macourek, se kterým zpracoval úspěšné filmy Dívka na koštěti, Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát a další.
Nejznámější filmy: Kdo chce zabít Jessii?, Tři oříšky pro Popelku, Jak se budí princezny?, Což takhle dát si špenát, Arabela, Létající Čestmír, Křeček v noční košili, Princ a Večernice, Jezerní královna, Král sokolů, Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko a mnoho dalších.

Zobrazuji položky: 1 až 1 z 1
Zobrazit po: 5 | 10 | 20 | 40 | 80