Tituly autora Dorota Maslowská

Sledovat autora

Dorota Maslowska (1983)

je jednou z nejúspěšnějších autorek současné polské literatury, kromě románů píše také divadelní hry.
Za debut Červená a bílá, jehož se nedlouho po jeho vydání prodalo jen v rodné zemi na 100 000 výtisků, obdržela roku 2002 tzv. Pas týdeníku Polityka (Paszport Polityki), zvítězila v hlasování čtenářů deníku Gazeta Wyborcza o knihu roku, dostala se do finále nejvýznamnější polské literární ceny NIKE a roku 2006 tuto cenu vyhrála s druhým románem Královnina šavle (č. 2008).
Šéfredaktor časopisu Ha!art Piotr Marecki řadí Masłowskou mezi autory avantpopové, a to nejenon pro obtížnost a avantgardnost její prózy, ale především díky tomu, co se kolem ní děje – díky obálkám časopisů, na kterých se objevuje, díky televizním a rozhlasovým pořadům, v nichž vystupuje, díky četným internetovým debatám, kterých se účastní…
Divadelní hru Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky (č. 2010) uvedlo pražské Divadlo Na zábradlí, hra Mezi náma dobrý vyšla v publikaci Čtyři polské hry – antologie současného polského dramatu (č. 2010) – byla napsána pro koprodukci varšavského Teatru Rozmaitości a berlínského Schaubühne.
Podle autorčina debutu byl také natočen stejnojmenný film v režii Xaweryho Żuławského.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.