Knižní web

Tituly autora Joost Zwagerman

Sledovat autora

Joost Zwagerman (* 18. 11. 1963 - † 8. 9. 2015)

Patří k nejznámějším nizozemským spisovatelům současnosti. Jeho díla byla přeložena do šesti jazyků. Původně, než nastoupil dráhu spisovatele a žurnalisty, se živil jako učitel na střední škole.

Roku 1986 debutoval románem Chvat. Úspěchu a věhlasu dosáhl o tři roky později svým druhým románem Gimmick! z prostředí stejnojmenné diskotéky, v níž však bylo možné s jistotou rozeznat populární amsterdamský klub Roxy. Následující próza Falešné světlo (1991), odehrávající se ve čtvrti červených luceren, se rovněž stala bestsellerem. Do zcela jiného prostředí je situována Bokovka (1994) - na milostném příběhu učitele s kolegyní tmavé pleti autor prezentuje střet hodnot v multikulturní společnosti. Ve svém dalším románu Chaos a povyk (1997) odhaluje zákulisí literárních pořadů v rozhlase a televizi.
U příležitosti českého vydání pozoruhodného románu Šest hvězdiček (2002, česky 2005) navštívil autor Prahu.
V lednu 2008 získal holandskou prestižní cenu Gouden Ganzenveer (Zlatý brk) za mimořádný přínos k nizozemské písemné kultuře. Kromě prozaických děl byl také autorem poezii. Hodně se věnoval publicistice: psal sloupky, eseje a fejetony.

Joost Zwagerman po letech boje s recidivujícími depresemi ukončil svůj život 8. září 2015 v holandském Haarlemu.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.