Tituly autora Tom Rob Smith

Sledovat autora

Tom Rob Smith

Tom Rob Smith, narozený roku 1979 švédské matce a anglickému otci, vyrůstal a nyní i žije v Londýně. Absolvent Cambridge pokračoval ve studiích v Itálii a rok navštěvoval kurzy tvůrčího psaní. Poté začal pracovat jako scenárista.
Dráhu prozaika nastoupil v roce 2008 titulem Dítě číslo 44 (česky 2009), prvním ze zamýšlené série thrillerů situovaných do Ruska minulého století. Román s reálným pozadím (vychází ze skutečného případu sériového vraha Andreje Čikatila), v němž Smith zachytil kromě strhujícího kriminálního příběhu i děsivý obraz diktatury, jež se drží u moci jen díky stupňovanému teroru, okamžitě zaujal čtenářskou i kritickou obec a obdržel celou řadu ocenění – byl přeložen do 36 jazyků, nominován na 17 mezinárodních cen (mimo jiné také na Man Bookerovu cenu) a ověnčen sedmi z nich; v roce 2015 vznikla i jeho filmová adaptace v produkci Ridleyho Scotta.
Nastavenou laťku kvality se autorovi podařilo udržet i v obou volných pokračováních životních osudů rodiny Děmidovových, prózách Utajovaný projev (česky 2011) a Agent 6 (česky 2013). Poté Smith toto téma opustil a vydal samostatný příběh – komorní rodinný psychothriller Farma, jejž mnozí kritici hodnotí ještě lépe než autorův bestsellerový debut.

Nejsou k dispozici žádné tituly tohoto autora odpovídající zadaným kritériím.